ZAMAN VE BİZ

https://mersinistikbal.net/zaman-ve-biz-makale,362.html

Mersin Üniversitesi İşletme Finans Yüksek Lisans ve Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Yüksek Lisans yaptığım dönemlerde en sık karşılaştığım sorular               “  Nasıl zaman buluyorsun?”, “Bütün bunlara nasıl zaman ayırıyorsun?.

Zaman telafisi olmayan bir kaynak, doğru değerlendirilmesi gerekir. Gün, süre olarak herkes için eşit, önemli olan ne kadar verimli kullandığındır. Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre ise tanımlardan biri ;“Bu sürenin bir parçası, vakit” . Vakit bunu gün olarak düşündüğümüzde ise 24 saat. Hepimiz için gün 24 saattir.

Her iki yüksek lisansı tamamlayan ve şu an da yeni eğitim sürecine başlayan biri aynı zaman da bir yönetici olarak zamanı verimli kullanmak en önemli hedeflerimden biri. Aslında bu hepimizin hedefleri arasında. Zamanın “su misali akıp gittiği” düşünüldüğünde önemli bir kaynak olan zamanında doğru değerlendirilmesi gerekmektedir.

Tasarruf ve Kalkınma (https://mersinistikbal.net/tasarruf-ve-kalkinma-makale,360.html) başlıklı yazımda da kaynakların doğru kullanılmasının tasarrufu ve etkinliği de beraberinde getireceğini ifade ederek, “insan kaynağını” örnek göstermiştim. Aynı hususlar insan kaynağı ile birlikte zaman içinde geçerlidir. Doğru, etkin ve verimli kullanmak bunlar tasarrufu ve beraberinde Kalkınmayı getirecektir.

İnsanın çalışma gibi dinlenmeye, spora, gezmeye ve diğer aktivitelere de ihtiyacı var ve olması da gerekir. Bu süreçlerinde doğru bir şekilde planlanması özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz açısından da doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Hayatta üretme ve topluma faydalı olmayı kendisine bir hedef olarak belirleyen kişiler için bu planlama daha da önem arz etmektedir. Teknoloji işimizi kolaylaştırmış olsa da zamanın daha da hızlı gitmesine neden olmuştur. Toplu taşıma aracında seyahat ederken bile telefonumuzdan “para transferi yapıp, fatura vs ödemeleri” gerçekleştirebiliyoruz. Mecbur kalmadıkça bankaya gidip havale yapmıyoruz ya da fatura ödemek için sıraya girmiyoruz. Neden böyle yapıyoruz çünkü kıymetli bir süre var “vakit hızla akıp gidiyor”.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ve Yönetici olarak bu akıp giden ve geri gelemeyecek “an ( Zamanın bölünemeyecek kadar kısa olan parçası, lahza, dakika.-TDK)” bile dikkate alındığında önemi daha da artmaktadır. Yerine ikamesi olmayan bu kaynağı etkin ve verimli kullanmak zorundayız. Bunu etkin ve verimli kullanmak işlerimizi doğru planlamamızı ve hedeflere daha kolay ulaşmamızı sağlayacaktır.

 

Sağlıklı günler dileğiyle.

 

[email protected]

Write a comment:

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/erhankaplan/alikaplan.net/wp-content/themes/auto-repair/comments.php on line 100

You must be logged in to post a comment.