BİR KUŞ- BİR DERS     Hafta sonu bir televizyon kanalında belgesel seyrederken çok dikkatimi çeken bir paylaşım oldu. Şöyle ki; “Afrika’da yaşayan bir kabileye mensubu 2 genç. seyrek ağaçların olduğu bir bölgede bal aramaya çıkmıştı. Ses taklidi yaparak iletişim kurdukları bir Bal kuşu ile birlikte hareket ederek. Uzun da bir mesafe kat ederek Bal…

https://mersinistikbal.net/gundem/afete-hazirlik-icin-ornek-bir-calisma-turk-ocaklari-arama-kurtarma-h5807.html  

Sanki yerle bir olmuştu 6 Şubat’ta Saat dört onyedide Karakışın ortasında Yağarken kar Acı, feryat, çığlıklar sarmıştı Her yanı Akan gözyaşı bile belli değildi Sanki Yağan yağmurdan, kardan Acımasızca vurmuştu deprem. Acıyı bilse de bu memleketi Her yaşta evladını Almıştı karatoprak Dinmiyordu Acı ve feryat. Kalmamıştı sanki Tüten ocak Acıya yenilemezdi Acıyı yaşasa da Acıya…

BABA/M Zormuş Yokluk yaşarken Var etmek Zormuş Yağmurda Güneşte Şemsiye gibi olmak Zormuş Her şeye rağmen Dağ misali durmak Zormuş Çaresizliği Umuda taşımak. Baba olunca anlarsın demiştin Babam. Baba olunca anladım Ne zor olduğunu Baba olmanın Babam. Gölge oldun Siper oldun Bize güzel bir nam bıraktın Giderken ardından. 18/6/2023 Gerçek babaların günü kutlu olsun. Bir…

AĞAÇ OLMAK! AMA HANGİ AĞAÇ?     İnsan ağaç olmayı ister mi? Ya da ağaç olmak iyi midir? Cevapları duyar gibiyim! Evet ya da hayır diye. İnsan, ağaç olamaz elbette. Ama bazen insanları ağaca benzetiriz. Güzel bir söz var ya “Meyve veren ağaç taşlanır”. Ne yani ağaç meyve verince taşlamak mı lazım!. Başka şekilde meyvesine…

ÇOCUKLUK VE ÇOCUK KALABİLMEK   Çocukluğumuz aklımıza geldikçe gülümseriz, tatlı tebessümler olur. Bazen de hüzünlendiğimiz anlar. Ama nedense çocukluğun ayrı bir ruhu, güzelliği ve yaşanmışlığı vardır. Çocukluğun ayrı bir masumiyeti, samimiliği vardır, içten pazarlık olmaz, arkadaşlarını ötekileştirmez. Hayvanları sever, korkmaz. Hatta bilmez “yılanı boğar” derler. Daha bir çok güzel özellikler vardır. Çocukluk resmine bakıp da…

STANDARLAŞTIRMA VE İNSAN “İnsanı Kalıplaştırma”   İnsan yaradılışı gereği farklı özelliklere sahiptir. Organ ve uzuvlar aynı olmasına rağmen onu oluşturan yapı taşları ve özelikleri farklı olabilmektedir. Standart nedir? Standartlaştırma nedir? Türk Dil Kurumu’na göre; Standard (Fr.); Belli bir tipe göre yapılmış veya ayrılmış, ölçün, ölçünlü, tek biçim. standartlaştırmak; ise Standart hale getirmek. https://sozluk.gov.tr/ İnsanların belirli…

YERELDEN ÜRETİM-KENDİ KENDİNE YETEBİLME https://mersinistikbal.net/yerelden-uretim-kendi-kendine-yetebilme-makale,402.html Enerji fiyatlarında ki artış beraberinde üretim maliyetlerinde de artışa neden olmuştur. Hammadde nakli ile üretilen ürünlerin nakliye bedelleri de eklendiğinde maliyet daha da artmaktadır. Zincirleme bir şekilde eklendikçe mala/hizmete ulaşım maliyetleri artmaktadır. Bütün bunları dikkate aldığımız da ve önümüzdeki süreçte de benzer durumlar yaşanabileceği düşünülerek; Yerelin ihtiyaçlarının tespiti, Yerel üretim…

ANAYASA MAHKEMESİ 2. BÖLÜM KARARI Başvuru Numarası: 2019/2755 R.G. Tarih ve Sayı: 23/5/2022 – 31845   BAŞVURUNUN KONUSU Başvuru, bedelsiz şekilde yeşil alan ve yol olarak terk edilen taşınmazların terk amacına aykırı kullanılması nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. III. OLAY VE OLGULAR Başvuru formu ve eklerinde ifade edildiği şekliyle olaylar özetle şöyledir: Terk…

RAMAZAN ŞAHİN BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2018/11988) Karar Tarihi: 10/3/2022 R.G. Tarih ve Sayı: 19/4/2022-31814 1.Başvuru, parmak izi kayıt sistemi ile mesai takibi yapılması nedeniyle özel hayata saygı hakkı kapsamındaki kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. 9.Başvurucu, Söke Belediye Başkanlığı (Kurum) bünyesinde devlet memuru olarak çalışmaktadır. İşyerinde parmak izi sistemi ile mesai takibine…

YARIM ASIRIM   Yarım asırım kaldı geride, Ne kadarını bilmediğim ömrümün, Bazen güldüm, Bazen ağladım. Özlem kor olurken yüreğimde Tarifi olmayan ayrılıklar geçen günlerimde Bir anın bir ömür olduğu Anlar yaşadım. Bu Yarım Asrımda   Öyle günler oldu ki Ömrümden bir asır geçer gibi Çocukluk, gençlik derken Orta yaştan yukarı çıkarken Yarım asır oldu geride…

KENDİ KENDİNE YETEBİLME   Kuraklık, iklim değişikliği, küresel ısınma, salgın derken yaşanan savaşlar. Bizleri ve bütün insanlığı etkileyen bu olayları/yaşananları düşündüğümüzde yaşanabilecek olumsuzluklara her zaman hazırlık olmak zorundayız. Teknolojide yaşanan değişimler bizim bir başka ülkeye, bölgeye gitmesek dahi tanımamızı sağlayabiliyor.  Söylemek istediğim şu “ülkemiz gerçekten cennetten bir köşe”. Bunun yanı sıra bir çok avantajımız da…

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ “EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ”     KADIN YAŞAMALI. Tüm dünya da olduğu gibi 8 Mart ülkemizde de “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmaktadır. Kadının varlığının kıymetinin  “1” gün anılması ve anlaşılması hatırlanması elbette mümkün değil. Amaç, dövülmesi yerine ona değer verilmesi, yaşama hakkına saygı duyulması  ve benzer bir çok eşitsizliğe karşı toplumda…

MERSİN VE GÜNEŞ https://mersinistikbal.net/mersin-ve-gunes-makale,370.html Yaşanan enerji krizi, “Yenilenebilir” enerji ile ilgili olarak çalışmaları daha da hızlandırmamız gerektiğini göstermektedir. Çevre ve İklim değişikliği ile ilgili hassasiyetlerde dikkate alındığında, yenilebilir enerji konusunda gösterilen hassasiyet daha da önem kazanmaktadır. Bu ise daha hızlı davranmamızı gerektiriyor. Yenilenebilir enerji konusunda Mersin büyük bir potansiyele sahiptir. Yıllık güneşlenme 3.015 saat (…

ZAMAN VE BİZ https://mersinistikbal.net/zaman-ve-biz-makale,362.html Mersin Üniversitesi İşletme Finans Yüksek Lisans ve Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Yüksek Lisans yaptığım dönemlerde en sık karşılaştığım sorular               “  Nasıl zaman buluyorsun?”, “Bütün bunlara nasıl zaman ayırıyorsun?. Zaman telafisi olmayan bir kaynak, doğru değerlendirilmesi gerekir. Gün, süre olarak herkes için eşit, önemli olan ne kadar verimli kullandığındır. Türk…

TASARRUF VE KALKINMA            https://mersinistikbal.net/tasarruf-ve-kalkinma-makale,360.html “Kaynakların kıt, taleplerin sınırsız” olması” genel ekonomi kurallarındandır. Yaşanan salgın süreci ile birlikte hammadde ve tedarik sıkıntısı var olan kaynakların önemini daha da arttırmıştır. Bununla birlikte kaynakların etkin ve verimli kullanımı en önemli hususlardan biri haline gelmiştir. Üretim faktörlerinin yeterince olmaması onların daha da etkin kullanımını gerektiriyor. Etkin kulanım verimlilikten ileri…

Li Kaplan Kaldırım Taşım

SİS ÇÖKMÜŞ SOKAKLARINA Ermenek den bir şiirim Sis çökmüş sokaklarına Bilmem ki gözyaşından mı? Yoksa hasretten mi? Sanki başın dumanlı Sis çökünce mi oldu bembeyaz Hüzünden mi? Yoksa Hasretten mi? Yağarken yağmur Bilemedim Hasretten mi? Yoksa sevinçten mi? Gökten damlıyordu yaşlar.

MEYVE VEREN AĞAÇ VE MEYVESİ https://mersinistikbal.net/meyve-veren-agac-ve-meyvesi-makale,346.html   “Meyve veren ağaç taşlanır “ diye bir atasözümüz var. Çok çeşitli manalara gelse de ağırlıklı olarak “ üreten kişilerin, haksız şekilde eleştirilmesi” olarak değerlendirilmektedir. Ağaç nihayetinde topraktan beslenir, daha sonra mevsimine göre de meyvesini verir. Bu meyveler de tüketilir. Ağacın meyve vermesi bir çok ağacın doğası gereğidir. Bu…

ÜRETEREK KALKINMA https://mersinistikbal.net/ureterek-kalkinma-makale,345.html   Yaşanan salgın özellikle üretim kaynaklarına erişimle ilgili sorunları beraberinde getirirken, beraberinde artan maliyetlerle birlikte fiyatlarında artmasına neden olmuştur. Tarım ve tarıma dayalı üretim ile hayvancılık girdi maliyetleri en çok gündemde olan konulardan. Özellikle hayvancılık için yem maliyetlerinde yaşanan artışalar ve üretim azlığı. Üretimin arttırılması için hızlı bir şekilde boş arazilerin ekilmesi…

HANTAL YAPIDAN DİNAMİK ÜRETKENLİĞE https://mersinistikbal.net/hantal-yapidan-dinamik-uretkenlige-makale,337.html Kaynakları doğru kullanmak tek başına yeterli olmayabilir aynı zaman da refleksinde hızlı olması gerekmektedir. Hızlı refleks ise en önemli kaynaklardan biri olan “ zamanın” etkin kullanımı da sağlayacaktır. Aslında zaman değildir tek tasarruf sağlanan konu bununla birlikte “emek/kaynak” da doğru kullanılacaktır. Özellikle yerel anlamda kamu idarelerinin kıt olan kaynakları doğru…

Li Kaplan Kaldırım Taşım

          EYLÜL                                              01/09/2021 Yine geldin çattın Hazan ayı Eylül Vedalaşırken yapraklar Dalından, Sanki sen de vedalaştın benden. Neden bilmem ama Hep Eylül demek hazan vakti denir. Belki de birbirine sıkı sıkıya bağlı dal ve yaprağın hikayesinden Sıkı sıkıya bağlı iken ayrılmak mı? Eylül Yoksa vakti gelince toprağa dönme vakti mi Eylül? Belki hazan ayı da…

ÜRETEN TOPLUM GÜÇLÜ DEVLET https://mersinistikbal.net/ureten-toplum-guclu-devlet-makale,298.html             Yaşanan pandemi süreci, kendi öz kaynağımızla yapılacak üretimin ne kadar önem arz ettiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Kısıtlamalar, iş yeri kapanmaları ve diğer yaşananlar beraberinde çalışma sisteminde de değişikliklere neden olmuştur. Bu süreçler yeni üretim ve pazarlama fikirlerinin de oluşmasını sağlamıştır. E-satış, e-ticaret,kurye hizmetleri ve daha bir…

İyi gelmeli Birbirine insan Çöle yağan yağmur gibi İyi gelmeli İnsan insana…. Kavrulan topraklara Ilık esen rüzgar gibi İyi gelmeli İnsan insana… Sesiyle, coşmalı Mutlu olmalı insan. Evet, İyi gelmeli Gülümsetmeli insan insanı.   Hava gibi, su gibi İyi gelmeli İnsan insana

EVLERDE ÜRETİLEN MALLARIN İNTERNETTEN SATIŞINDA ESNAF MUAFLIĞI http://www.mersinistikbal.net/yazar-evlerde-uretilen-mallarIn-internetten-satIsInda-esnaf-muaflIgI-272.html Hazırlamış olduğum proje ve yapmış olduğum çalışmalarda “Bazlama Dünya Pazarına” girecek sloganıyla hazırlamış olduğum projeyi paylaştıklarımdan kimi okumamış ve kimi de hafif gülmüşlerdi “O kadar da değil” gibisinden. DEVLETİMİZLE aynı şekilde düşünmek ve hedefler koymak ziyadesiyle mutlu etti. Öngörü güzel bir şey. https://www.alikaplan.net/kirsal-kalkinma-2-bazlama-dunya-mutfaginda/ 7256 sayılı Kanun ile…

  KIRSAL YERLEŞİM VE KALKINMA İÇİN ÖNEMLİ BİR KONU KIRSAL MAHALLE VE KIRSAL YERLEŞİK ALAN   6360 sayılı yasa ile birlikte Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde olan belde ve köyler mahalleye dönüşmüş ve beraberinde birçok sorunu da getirmişti. Özellikle tarım ve hayvancılık da bu düzenlemelerden etkilenmiştir. 7254 sayılı Kanun ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’na eklenen…

KENT, KENTLİLİK VE HAREKETLİLİK http://www.mersinistikbal.net/yazar-kent-kentlilik-ve-hareketlilik-253.html Kentlerde insanlar gibidir. Yaşar, hayat verir ve hayat sunar. Kentlerin de gece ve gündüz gibi yaşam süreleri vardır. İnsanlar gibi gece sessizliğe dalar. Uyumasa da günün yorgunluğunu atar. Bununla birlikte insanlar daha da ileri gitmek adına daha çok çalışıp, daha kaliteli dinlenme ve yaşamaya da ihtiyaç duyarlar. Kentlerde insanlar gibi…

Li Kaplan Kaldırım Taşım

DİYEMEDİM ELVEDA Bak kaldı elimde kalemim Yazamadım sana vedayı Kalem utandı Kağıt utandı Ne dilim Ne de kalbim Yazamadım Sana son mektup da vedamı Olmadı işte Diyemedim sana elvada

Geleceğimize ait hedefler belirlerken, geçmişte yaşadıklarımız ve bunlardan aldığımız derslerin payı büyüktür. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşımız neredeyse yüzyıldır dünya milletlerine örnek teşkil eden bir mücadeledir. Türk Kurtuluş Savaşı’nda önemli aşamalar ve önemli zaman yerler vardır. Toroslar İlçesi Arslanköy mahallesi (daha önce belde idi) bunlardan biridir. Bu yazımda bir tarihçi…

BAŞKAN YILMAZ’DAN, KANSER HASTASI BERKAY’A SÜRPRİZ DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde 10’uncu yaşını kutlayan göz kanseri hastası Berkay Kutup, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın sürpriz doğum günü pastasıyla duygulandı. Belediye Sosyal İşler Müdürlüğü ekibi, yaklaşık bir yıldır kanser tedavisi gören Berkay’ı Akbelen Mahallesi’nde bulunan evinde ziyaret ederek sürpriz yaptı. Annesi Hacer…

Soğuk günlerde, özellikle sabahları “ bir tas sıcak çorba” içimizi ısıtır, güne daha güzel başlamayı sağlar. Kültürümüzün bir parçasıdır, sıcak çorba ile güne başlamak. Gönül Seferberliği Dostları olarak bizlerde böyle bir düşünce içerisine girdiğimizde, çevremizdeki hayırseverlerle çok güzel bir çalışma ortaya çıktı. Kısa zaman da bunu paylaşmamıza rağmen çok uzun bir çorba dağıtımına ulaşıldı. Hatta…

Li Kaplan Kaldırım Taşım

KALDIRIM TAŞIM                                                  14/12/2020      01.24   Sende beni bırakıp gidiyorsun Seni de koparıyorlar benden Sevdiklerim gibi.   Alıp götürüyorlar Söküyorlar adeta Yıllardır durduğun yerden Anlamıyorlar Ruhu olmayanlar Kaldırım taşının ruhunu Her sabah evden çıkınca İlk seni  görürdüm Bana “Günaydın” demen Eve döndüğümde “Hoş geldin” demen Mutlu ederdi beni. Peki kim diyecek şimdi bana bunları.   Sen…

Çınar ARIKAN Hocam ve Fatma ARIKAN hanımefendiye teşekkürler. MERSİN KİTAP FUARI ÇOCUKLUĞUM VE BEN 06 Aral?k 2015, 01:56 Ali KAPLAN MERSİN KİTAP FUARI ÇOCUKLUĞUM VE BEN   Mersinde çok uzun zamandır özlemini çektiğimiz Kitap Fuarı 28 Kasım da başladı ve 6 Aralık da sona erecek. Mersin için CNR Expo Fuarcılık tarafından gerçekten çok güzel ve geniş katılımlı bir…

MERSİN 2023 VİZYONU  100. YILDA 100 PROJE       Bu yazım; “Mersin 2023 Vizyonu” konulu çalışmamın Ön Sözünden uyarlanmıştır. Neden 2023 ? 2023, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı. Ülkemiz için önemli bir tarih. 100. Yıl Bizlerin Cumhuriyetimizin 100, yılında hangi seviyede olduğunu anlamamız açısında ve gelişmişliğimizi değerlendirme açısından önemli. 1800 yılların başında küçük bir balıkçı…

Ne muhteşem, Ne heybetli duruyorsun Ardıç Ağacı   Gelen geçen yolcuya gölge Kuşlara yuva oluyorsun   Sen de yorulmuşsun sanki Benim gibi Dallarının uçları beyazlamış, saçlarım gibi   Asırlarca taşıdın Karı,boranı,kışı Yuva oldun kuşlara Bereket oldun topraklara, Nesilleri taşıdın yarınlara.   Nice aşıklar toplandı gölgende Nice aşk şarkıları söylendi. Mutluluklarına şahit oldun, Güneş gibi, ay…

DALINDAN KOPAN YAPRAK                                       12/12/2020  18.25 Geldi, çattı yine hazan mevsimi Dökülüyordu yapraklar Ağaçlardan, Kimi soğuktan Kimi yalnızlıktan   Hazan mevsimi Benim için hüzün mevsimi diyor. Dalından kopan yaprak. O da gitti Diğer dalından kopan yaprakların Yanına.  …

ARDIÇ AĞACI                                        07/12/2020-15.40 Ne muhteşem, Ne heybetli duruyorsun Ardıç Ağacı Gelen geçen yolcuya gölge Kuşlara yuva oluyorsun Sen de yorulmuşsun sanki Benim gibi Dallarının uçları beyazlamış, saçlarım gibi Asırlarca taşıdın Karı,boranı,kışı Yuva oldun kuşlara Bereket oldun…

KIRSAL KALKINMA-5 DOĞA TURİZMİ onbahardan, kışa geçmeye başlamamızla birlikte havalarda iyiden iyiye soğumaya başladı. Bir yandan da salgın süreci, kalabalıktan daha da uzaklaşma zorunluluğu da eklenince hafta sonu Arslanköy’ün yolunu tuttuk. Biraz daha temiz hava ve haftanın da yorgunluğunu atmak için ormana doğru yürüyüşe gittik.  Arslanköy’ün, Durnaz dağı Mezitli tarafına gittik ve “İşaret Tepe “mevkiine…

ÖĞRETMEN, ÖĞRETEN   Öğretmen, öğretendir. Hayatı, saygıyı, sevmeyi. Öğretmen, öğretendir. İnsan olmayı. Öğretmen, öğretendir. Vatanını sevmeyi. Öğretmen, öğretendir. Fedakarlığı, vefayı. Öğretmen örnektir. İyi insan olmaya Öğretmen, örnektir. Öğretmeye. Öğretmen, örnektir. Kendine emanet edilene sahip çıkmaya. Öğretmen örnektir. Önce insan olmaya Öğrettikleriyle, bir ömür örnek olan öğretmenlerimizi, anmak ve anlamak için bir güne sığmaz elbette. Evladı…

ÖĞRETMEN, ÖĞRETEN   Öğretmen, öğretendir. Hayatı, saygıyı, sevmeyi. Öğretmen, öğretendir. İnsan olmayı. Öğretmen, öğretendir. Vatanını sevmeyi. Öğretmen, öğretendir. Fedakarlığı, vefayı. Öğretmen örnektir. İyi insan olmaya Öğretmen, örnektir. Öğretmeye. Öğretmen, örnektir. Kendine emanet edilene sahip çıkmaya. Öğretmen örnektir. Önce insan olmaya Öğrettikleriyle, bir ömür örnek olan öğretmenlerimizi, anmak ve anlamak için bir güne sığmaz elbette. Evladı…

YENECEĞİZ   Coronavirüs ve salgın süreci devam ediyor. Bununla birlikte tedbirlerde alınmaya devam ediyor. “Tek El”den ses çıkmaz misali, elbette vatandaş olarak bizlerinde bu önlemlere riayet ederek, çok daha çabuk bir şekilde bu süreci atlatacağız. Maske; kesinlikle kurallara uygun şekilde kullanmak zorundayız. Mesafe; çok daha kalıcı mesafeler koymamak için lütfen bu süreci atlatana kadar istenen…

ANILARIMDA DEPREM ANI VE SONRASI            17 ağustos 1999 da Marmara Depremi yaşanmış, ardında 12 Kasım 1999 depremiyle yürekler daha da yanmıştı. O dönem Sivil Savunma teşkilatında memur olmam nedeniyle Kaynaşlı’ya geçici görevli olarak görevlendirilmiştim. Uzunca bir süre isteğimle kaldım. Yaşananlar tarifi imkansızdı. Sönen ocaklar, yıkılan binalar. Bugün sizlerle orada yaşanmışları paylaşarak birkaç “önlem”…

KIRSAL KALKINMA- 4 “Coğrafi İşaretler”     Kırsal Kalkınma konusunda yaptığım çalışmaları siz değerli okurlarla paylaşmaya devam ediyorum.   Coğrafi işaretler önemli bir pazara sahip. Tescilli Coğrafi İşaret o bölge ile anılmayı da sağlayarak kentin tanıtım olarak da ön plana çıkmasını sağlayacak bir çalışmalar bütünüdür. Ülkemizin sahip olduğu; sosyo-kültürel zenginlik ve ekolojik yapısı nedeniyle yüzlerce coğrafi…

Coğrafi İşaretler Nedir? Kırsal Kalkınma ve Coğrafi İşaret bağlantısı nedir? Yakın zaman da bu çalışmayı sizlerle paylaşacağım.

Li Kaplan Kaldırım Taşım

YAZDA KIŞIMIZ                                                            26.10.2018   Aylardan Ekimdi Bitmeyen yaz Bitmeyen sıcaklar Sonra karardı hava aniden İçim cız etti o an Bilemediğim bir hüzün sardı ruhumu Sonra üşüdüm Titredim O kara haberi alınca Dondum bir an Buz misali Sonra veda vakti dendi Soğudu hava Dondum Sen veda edip ayrılınca Başladı yağmur Buz kesti hava Yazda kış…

MUHTARLARIMIZ   19 Ekim Muhtarlar Günü. Muhtarlık; 1829 yılından beri uygulanmaktadır. 2015 yılında yayınlanan Başbakanlık Genelgesi ile 19 Ekim’in Muhtarlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Muhtarlarımızla ilgili olarak Kanunen verilen görevlerden, yetkilerin ve sorumluluklardan çok da bahsetmek istemiyorum. Görevleri; köy veya mahalle muhtarı olmasına göre de değişebilmektedir.       Kanun gereği yapmak zorunda oldukları ödev ve…

KIRSAL KALKINMA-3  “YEREL TURİZM” http://www.mersinistikbal.net/yazar-kIrsal-kalkInma-3-yerel-turizm-180.html Mersin; bir sahil kenti (Mersin Valiliği verilerine göre 321 km sahile sahip) Bununla birlikte turizm anlamında  yayla, doğa,  sağlık ve daha da çoğaltabileceğimiz bir çok imkan ve alana sahip. Turizm daha da çeşitlenmeli ve insanlar bu kente gelmeli. . Önceki hafta Balıkesir Edremit’e gittiğimizi paylaşmıştım. “Orada Tahtakuşlar köyünde özverili bir…

KIRSAL KALKINMA-2 “BAZLAMA DÜNYA MUTFAĞINDA”   Kırsal Kalkınma-1 yazımda; üretilen ürünlerin katma değerli hale getirilerek üreticilerin daha fazla gelir elde etmesi ve bu konuda çalışmaların koordinesinden bahsetmiştim. Ürünü üretmek bunu yüksek katma değerli hale getirmek amaçlarımızdan biri. Ulaşılmak istenen nihai hedeflerden biri de; üretilen ürünlerimizin dünya pazarlarına sunulması. Akademik çalışmalarım nedeniyle birkaç ülke gezme fırsatım oldu…

Li Kaplan Kaldırım Taşım

SENSİZ MERSİN       Sen yokken Tadı yoktur Mersin’in Kaldırım taşları öksüz Yollar ıssız Cıvıl cıvıl  olan Atatürk caddesi, İstiklal caddesi Bomboştur bana Yalnızımdır Mersin’in  kalabalık sokaklarında Narenciye kokmaz Kelebekler uçmaz Kuşlar ötmez. Dalgalar sessizliğe bürünür Sensiz tadı yoktur Mersin’in Çiçekler hiç açmaz Nefes bile alamam Sensiz bir Mersin’de. Gidemem ki Mersin’den Çünkü senin…

2021 Yılı UNESCO tarafından “Hacı Bektaş-ı Veli Yılı” ilan edildi. UNESCO’nun 12-27 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 40. Genel Konferansı’nda 40 C/15 sayılı belgesi çerçevesinde alınan karar gereğince “Hacı Bektaş Veli’nin Vefatının 750. Yıl Dönümü” Azerbaycan, İran, Kuzey Makedonya ve Romanya’nın desteğiyle 2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına alınmıştır. Öncelikle Hacı Bektaş Veli’yi tanımaya…