BİR KUŞ- BİR DERS     Hafta sonu bir televizyon kanalında belgesel seyrederken çok dikkatimi çeken bir paylaşım oldu. Şöyle ki; “Afrika’da yaşayan bir kabileye mensubu 2 genç. seyrek ağaçların olduğu bir bölgede bal aramaya çıkmıştı. Ses taklidi yaparak iletişim kurdukları bir Bal kuşu ile birlikte hareket ederek. Uzun da bir mesafe kat ederek Bal…

https://mersinistikbal.net/gundem/afete-hazirlik-icin-ornek-bir-calisma-turk-ocaklari-arama-kurtarma-h5807.html  

ÇOCUKLUK VE ÇOCUK KALABİLMEK   Çocukluğumuz aklımıza geldikçe gülümseriz, tatlı tebessümler olur. Bazen de hüzünlendiğimiz anlar. Ama nedense çocukluğun ayrı bir ruhu, güzelliği ve yaşanmışlığı vardır. Çocukluğun ayrı bir masumiyeti, samimiliği vardır, içten pazarlık olmaz, arkadaşlarını ötekileştirmez. Hayvanları sever, korkmaz. Hatta bilmez “yılanı boğar” derler. Daha bir çok güzel özellikler vardır. Çocukluk resmine bakıp da…

STANDARLAŞTIRMA VE İNSAN “İnsanı Kalıplaştırma”   İnsan yaradılışı gereği farklı özelliklere sahiptir. Organ ve uzuvlar aynı olmasına rağmen onu oluşturan yapı taşları ve özelikleri farklı olabilmektedir. Standart nedir? Standartlaştırma nedir? Türk Dil Kurumu’na göre; Standard (Fr.); Belli bir tipe göre yapılmış veya ayrılmış, ölçün, ölçünlü, tek biçim. standartlaştırmak; ise Standart hale getirmek. https://sozluk.gov.tr/ İnsanların belirli…

YERELDEN ÜRETİM-KENDİ KENDİNE YETEBİLME https://mersinistikbal.net/yerelden-uretim-kendi-kendine-yetebilme-makale,402.html Enerji fiyatlarında ki artış beraberinde üretim maliyetlerinde de artışa neden olmuştur. Hammadde nakli ile üretilen ürünlerin nakliye bedelleri de eklendiğinde maliyet daha da artmaktadır. Zincirleme bir şekilde eklendikçe mala/hizmete ulaşım maliyetleri artmaktadır. Bütün bunları dikkate aldığımız da ve önümüzdeki süreçte de benzer durumlar yaşanabileceği düşünülerek; Yerelin ihtiyaçlarının tespiti, Yerel üretim…

KENDİ KENDİNE YETEBİLME   Kuraklık, iklim değişikliği, küresel ısınma, salgın derken yaşanan savaşlar. Bizleri ve bütün insanlığı etkileyen bu olayları/yaşananları düşündüğümüzde yaşanabilecek olumsuzluklara her zaman hazırlık olmak zorundayız. Teknolojide yaşanan değişimler bizim bir başka ülkeye, bölgeye gitmesek dahi tanımamızı sağlayabiliyor.  Söylemek istediğim şu “ülkemiz gerçekten cennetten bir köşe”. Bunun yanı sıra bir çok avantajımız da…

MERSİN VE GÜNEŞ https://mersinistikbal.net/mersin-ve-gunes-makale,370.html Yaşanan enerji krizi, “Yenilenebilir” enerji ile ilgili olarak çalışmaları daha da hızlandırmamız gerektiğini göstermektedir. Çevre ve İklim değişikliği ile ilgili hassasiyetlerde dikkate alındığında, yenilebilir enerji konusunda gösterilen hassasiyet daha da önem kazanmaktadır. Bu ise daha hızlı davranmamızı gerektiriyor. Yenilenebilir enerji konusunda Mersin büyük bir potansiyele sahiptir. Yıllık güneşlenme 3.015 saat (…

ZAMAN VE BİZ https://mersinistikbal.net/zaman-ve-biz-makale,362.html Mersin Üniversitesi İşletme Finans Yüksek Lisans ve Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Yüksek Lisans yaptığım dönemlerde en sık karşılaştığım sorular               “  Nasıl zaman buluyorsun?”, “Bütün bunlara nasıl zaman ayırıyorsun?. Zaman telafisi olmayan bir kaynak, doğru değerlendirilmesi gerekir. Gün, süre olarak herkes için eşit, önemli olan ne kadar verimli kullandığındır. Türk…

TASARRUF VE KALKINMA            https://mersinistikbal.net/tasarruf-ve-kalkinma-makale,360.html “Kaynakların kıt, taleplerin sınırsız” olması” genel ekonomi kurallarındandır. Yaşanan salgın süreci ile birlikte hammadde ve tedarik sıkıntısı var olan kaynakların önemini daha da arttırmıştır. Bununla birlikte kaynakların etkin ve verimli kullanımı en önemli hususlardan biri haline gelmiştir. Üretim faktörlerinin yeterince olmaması onların daha da etkin kullanımını gerektiriyor. Etkin kulanım verimlilikten ileri…

MEYVE VEREN AĞAÇ VE MEYVESİ https://mersinistikbal.net/meyve-veren-agac-ve-meyvesi-makale,346.html   “Meyve veren ağaç taşlanır “ diye bir atasözümüz var. Çok çeşitli manalara gelse de ağırlıklı olarak “ üreten kişilerin, haksız şekilde eleştirilmesi” olarak değerlendirilmektedir. Ağaç nihayetinde topraktan beslenir, daha sonra mevsimine göre de meyvesini verir. Bu meyveler de tüketilir. Ağacın meyve vermesi bir çok ağacın doğası gereğidir. Bu…

ÜRETEREK KALKINMA https://mersinistikbal.net/ureterek-kalkinma-makale,345.html   Yaşanan salgın özellikle üretim kaynaklarına erişimle ilgili sorunları beraberinde getirirken, beraberinde artan maliyetlerle birlikte fiyatlarında artmasına neden olmuştur. Tarım ve tarıma dayalı üretim ile hayvancılık girdi maliyetleri en çok gündemde olan konulardan. Özellikle hayvancılık için yem maliyetlerinde yaşanan artışalar ve üretim azlığı. Üretimin arttırılması için hızlı bir şekilde boş arazilerin ekilmesi…

HANTAL YAPIDAN DİNAMİK ÜRETKENLİĞE https://mersinistikbal.net/hantal-yapidan-dinamik-uretkenlige-makale,337.html Kaynakları doğru kullanmak tek başına yeterli olmayabilir aynı zaman da refleksinde hızlı olması gerekmektedir. Hızlı refleks ise en önemli kaynaklardan biri olan “ zamanın” etkin kullanımı da sağlayacaktır. Aslında zaman değildir tek tasarruf sağlanan konu bununla birlikte “emek/kaynak” da doğru kullanılacaktır. Özellikle yerel anlamda kamu idarelerinin kıt olan kaynakları doğru…

ÜRETEN TOPLUM GÜÇLÜ DEVLET https://mersinistikbal.net/ureten-toplum-guclu-devlet-makale,298.html             Yaşanan pandemi süreci, kendi öz kaynağımızla yapılacak üretimin ne kadar önem arz ettiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Kısıtlamalar, iş yeri kapanmaları ve diğer yaşananlar beraberinde çalışma sisteminde de değişikliklere neden olmuştur. Bu süreçler yeni üretim ve pazarlama fikirlerinin de oluşmasını sağlamıştır. E-satış, e-ticaret,kurye hizmetleri ve daha bir…

EVLERDE ÜRETİLEN MALLARIN İNTERNETTEN SATIŞINDA ESNAF MUAFLIĞI http://www.mersinistikbal.net/yazar-evlerde-uretilen-mallarIn-internetten-satIsInda-esnaf-muaflIgI-272.html Hazırlamış olduğum proje ve yapmış olduğum çalışmalarda “Bazlama Dünya Pazarına” girecek sloganıyla hazırlamış olduğum projeyi paylaştıklarımdan kimi okumamış ve kimi de hafif gülmüşlerdi “O kadar da değil” gibisinden. DEVLETİMİZLE aynı şekilde düşünmek ve hedefler koymak ziyadesiyle mutlu etti. Öngörü güzel bir şey. https://www.alikaplan.net/kirsal-kalkinma-2-bazlama-dunya-mutfaginda/ 7256 sayılı Kanun ile…

KENT, KENTLİLİK VE HAREKETLİLİK http://www.mersinistikbal.net/yazar-kent-kentlilik-ve-hareketlilik-253.html Kentlerde insanlar gibidir. Yaşar, hayat verir ve hayat sunar. Kentlerin de gece ve gündüz gibi yaşam süreleri vardır. İnsanlar gibi gece sessizliğe dalar. Uyumasa da günün yorgunluğunu atar. Bununla birlikte insanlar daha da ileri gitmek adına daha çok çalışıp, daha kaliteli dinlenme ve yaşamaya da ihtiyaç duyarlar. Kentlerde insanlar gibi…

Geleceğimize ait hedefler belirlerken, geçmişte yaşadıklarımız ve bunlardan aldığımız derslerin payı büyüktür. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşımız neredeyse yüzyıldır dünya milletlerine örnek teşkil eden bir mücadeledir. Türk Kurtuluş Savaşı’nda önemli aşamalar ve önemli zaman yerler vardır. Toroslar İlçesi Arslanköy mahallesi (daha önce belde idi) bunlardan biridir. Bu yazımda bir tarihçi…

Soğuk günlerde, özellikle sabahları “ bir tas sıcak çorba” içimizi ısıtır, güne daha güzel başlamayı sağlar. Kültürümüzün bir parçasıdır, sıcak çorba ile güne başlamak. Gönül Seferberliği Dostları olarak bizlerde böyle bir düşünce içerisine girdiğimizde, çevremizdeki hayırseverlerle çok güzel bir çalışma ortaya çıktı. Kısa zaman da bunu paylaşmamıza rağmen çok uzun bir çorba dağıtımına ulaşıldı. Hatta…

Çınar ARIKAN Hocam ve Fatma ARIKAN hanımefendiye teşekkürler. MERSİN KİTAP FUARI ÇOCUKLUĞUM VE BEN 06 Aral?k 2015, 01:56 Ali KAPLAN MERSİN KİTAP FUARI ÇOCUKLUĞUM VE BEN   Mersinde çok uzun zamandır özlemini çektiğimiz Kitap Fuarı 28 Kasım da başladı ve 6 Aralık da sona erecek. Mersin için CNR Expo Fuarcılık tarafından gerçekten çok güzel ve geniş katılımlı bir…

MERSİN 2023 VİZYONU  100. YILDA 100 PROJE       Bu yazım; “Mersin 2023 Vizyonu” konulu çalışmamın Ön Sözünden uyarlanmıştır. Neden 2023 ? 2023, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı. Ülkemiz için önemli bir tarih. 100. Yıl Bizlerin Cumhuriyetimizin 100, yılında hangi seviyede olduğunu anlamamız açısında ve gelişmişliğimizi değerlendirme açısından önemli. 1800 yılların başında küçük bir balıkçı…

KIRSAL KALKINMA-5 DOĞA TURİZMİ onbahardan, kışa geçmeye başlamamızla birlikte havalarda iyiden iyiye soğumaya başladı. Bir yandan da salgın süreci, kalabalıktan daha da uzaklaşma zorunluluğu da eklenince hafta sonu Arslanköy’ün yolunu tuttuk. Biraz daha temiz hava ve haftanın da yorgunluğunu atmak için ormana doğru yürüyüşe gittik.  Arslanköy’ün, Durnaz dağı Mezitli tarafına gittik ve “İşaret Tepe “mevkiine…

ÖĞRETMEN, ÖĞRETEN   Öğretmen, öğretendir. Hayatı, saygıyı, sevmeyi. Öğretmen, öğretendir. İnsan olmayı. Öğretmen, öğretendir. Vatanını sevmeyi. Öğretmen, öğretendir. Fedakarlığı, vefayı. Öğretmen örnektir. İyi insan olmaya Öğretmen, örnektir. Öğretmeye. Öğretmen, örnektir. Kendine emanet edilene sahip çıkmaya. Öğretmen örnektir. Önce insan olmaya Öğrettikleriyle, bir ömür örnek olan öğretmenlerimizi, anmak ve anlamak için bir güne sığmaz elbette. Evladı…

ÖĞRETMEN, ÖĞRETEN   Öğretmen, öğretendir. Hayatı, saygıyı, sevmeyi. Öğretmen, öğretendir. İnsan olmayı. Öğretmen, öğretendir. Vatanını sevmeyi. Öğretmen, öğretendir. Fedakarlığı, vefayı. Öğretmen örnektir. İyi insan olmaya Öğretmen, örnektir. Öğretmeye. Öğretmen, örnektir. Kendine emanet edilene sahip çıkmaya. Öğretmen örnektir. Önce insan olmaya Öğrettikleriyle, bir ömür örnek olan öğretmenlerimizi, anmak ve anlamak için bir güne sığmaz elbette. Evladı…

YENECEĞİZ   Coronavirüs ve salgın süreci devam ediyor. Bununla birlikte tedbirlerde alınmaya devam ediyor. “Tek El”den ses çıkmaz misali, elbette vatandaş olarak bizlerinde bu önlemlere riayet ederek, çok daha çabuk bir şekilde bu süreci atlatacağız. Maske; kesinlikle kurallara uygun şekilde kullanmak zorundayız. Mesafe; çok daha kalıcı mesafeler koymamak için lütfen bu süreci atlatana kadar istenen…

KIRSAL KALKINMA- 4 “Coğrafi İşaretler”     Kırsal Kalkınma konusunda yaptığım çalışmaları siz değerli okurlarla paylaşmaya devam ediyorum.   Coğrafi işaretler önemli bir pazara sahip. Tescilli Coğrafi İşaret o bölge ile anılmayı da sağlayarak kentin tanıtım olarak da ön plana çıkmasını sağlayacak bir çalışmalar bütünüdür. Ülkemizin sahip olduğu; sosyo-kültürel zenginlik ve ekolojik yapısı nedeniyle yüzlerce coğrafi…

MUHTARLARIMIZ   19 Ekim Muhtarlar Günü. Muhtarlık; 1829 yılından beri uygulanmaktadır. 2015 yılında yayınlanan Başbakanlık Genelgesi ile 19 Ekim’in Muhtarlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Muhtarlarımızla ilgili olarak Kanunen verilen görevlerden, yetkilerin ve sorumluluklardan çok da bahsetmek istemiyorum. Görevleri; köy veya mahalle muhtarı olmasına göre de değişebilmektedir.       Kanun gereği yapmak zorunda oldukları ödev ve…

KIRSAL KALKINMA-3  “YEREL TURİZM” http://www.mersinistikbal.net/yazar-kIrsal-kalkInma-3-yerel-turizm-180.html Mersin; bir sahil kenti (Mersin Valiliği verilerine göre 321 km sahile sahip) Bununla birlikte turizm anlamında  yayla, doğa,  sağlık ve daha da çoğaltabileceğimiz bir çok imkan ve alana sahip. Turizm daha da çeşitlenmeli ve insanlar bu kente gelmeli. . Önceki hafta Balıkesir Edremit’e gittiğimizi paylaşmıştım. “Orada Tahtakuşlar köyünde özverili bir…

KIRSAL KALKINMA-2 “BAZLAMA DÜNYA MUTFAĞINDA”   Kırsal Kalkınma-1 yazımda; üretilen ürünlerin katma değerli hale getirilerek üreticilerin daha fazla gelir elde etmesi ve bu konuda çalışmaların koordinesinden bahsetmiştim. Ürünü üretmek bunu yüksek katma değerli hale getirmek amaçlarımızdan biri. Ulaşılmak istenen nihai hedeflerden biri de; üretilen ürünlerimizin dünya pazarlarına sunulması. Akademik çalışmalarım nedeniyle birkaç ülke gezme fırsatım oldu…

2021 Yılı UNESCO tarafından “Hacı Bektaş-ı Veli Yılı” ilan edildi. UNESCO’nun 12-27 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 40. Genel Konferansı’nda 40 C/15 sayılı belgesi çerçevesinde alınan karar gereğince “Hacı Bektaş Veli’nin Vefatının 750. Yıl Dönümü” Azerbaycan, İran, Kuzey Makedonya ve Romanya’nın desteğiyle 2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına alınmıştır. Öncelikle Hacı Bektaş Veli’yi tanımaya…

KIRSAL KALKINMA-1 “Tarımsal Katma Değer ve Pazarlama”   Yaşanan “Pandemi” süreci, insanların kapalı mekânlardan; doğaya, açık alanlara daha çok ilgi duymasını sağladı. Tüm dünya gibi ülkemizi de etkisi altına alan bu süreç, doğanın kıymetinin daha fazla anlaşılmasını da sağladı. Dört mevsimin bazen birlikte yaşandığı bu kent gerçekten yeryüzü cenneti. Toroslarda yayla kültürü gerçekten de önemli…

KORONA,YAYLA VE TURİZM http://www.mersinistikbal.net/yazar-koronayayla-ve-turizm-159.html Küresel salgın (Pandemi) ile birlikte yaylalar ve müstakil evlere rağbetin arttığı söyleniyor aynı bu durum gözlemlenebiliyor da. Havaların ısınmasıyla birlikte özlediğimiz doğaya doğru kaçıyoruz. Yayla turizmi, bölgemizde önemli bir yere sahip, maalesef daha çok yazın merkezden yaylaya doğru göç şeklinde oluyor. Diğer şehirlerden yeteri kadar turist yaylalarımıza gelmemekte. Bu hareketliliğin yüzbinlerle…

KENTİ KEFŞETMEK   Yaşadığımız coğrafya ile özdeşleşiriz. Coğrafyanın; havasının,suyunun etkilediği söylenir. Öyle de galiba. Ülkeler ve bölgeler karakteristik bir takım özellikler yüklüyor olsa gerek insana. Bu anlamda bizler bu ülkede yaşayanlar, kendimizi hep şanslı kabul etmişizdir. Bir yanda yaz,bir yanda bahar, ağaçlar çiçek açarken, ülkenin bir yanında kar yağar. Bu kadar güzel bir iklime sahip….

MUTLULUK VE VERİMLİLİK   2015 yılında yayınlanan kitabımın arkada kapağında “ Başarı Gülümsemeyi, Gülümseme de Başarıyı Getirir” demiştim. Bir proje çalışması sonunda, birlikte çalıştığımız ekip arkadaşlarımızla, başarmanın vermiş olduğu mutlulukla birlikte gülümsemiştik ve bu söz de aklıma gelmişti. Çalışma hayatının içinde olan bizler için sabah evden çıkıp işlerimizin bitmesinden sonra eve döndüğümüz önemli bir zaman…

CORONA, YA SONRASI?   2019 yılı Aralık ayı sonunda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve şu an bütün dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını konusunda devletler ve insanlar her türlü tedbiri almaya çalışıyor. Bu nokta da Sağlık Bakanlığımız başta olan üzere,tüm kamu kurum kuruluşları ile özel sektör ile vatandaşlarımızın gösterdiği çaba gerçekten takdire şayan. Bunu…

AKIL FIRTINASI   İnsanları diğer canlılardan ayıran en büyük özellik, düşünme yetisidir. Düşünme  “akıl-us” ile olur. Akılla ilgili çok güzel deyim ve atasözlerimiz de vardır. “Ortak akıl”, “akıl, yaşta değil başta” gibi. Anlamlandıramadığım konulardan biridir, “ Beyin Fırtınası”. Gerçekten doğru bir ifade mi acaba? Neden Beyin Fırtınası denir ?. Beyni, bir işletmenin/organizasyonun üst yöneticisi olarak…

SEVGİ VE SAMİMİYET            Hayatımın her anında hayallerim oldu, bir çok insan da benim gibidir diye düşünüyorum. Hayallerimiz bize hedefler belirler,hayal ederiz ve o hayale uğraşmak için çaba gösteririz,mücadele ederiz. Hayatın olmazsa olmazıdır bu; “Hayal et”, “Hedef koy” , ”Mücadele et”. Kendim; İnatçı, kararlı ve ısrarcıyım. Elbette bu üç özellik yukarıda yazdığım hayal edilen,…

Evet, ben de biliyorum kolay değil ama kolay olsa başarılı olunduğunda adına “ zafer” denmezdi. Koronavirüs ile mücadeleyi kazanacağız. İzolasyon,karantina,sosyal mesafe ve diğer önlemler hepsi neden acaba? Annemin söylediği söz; ” Devlet bizi düşünmese bu kararları vermez”. Ne kadar net değil mi?. Devlet, hepimizin ortak paydası her bir bireyini gözeterek bu kararları veriyor. Başaracağız, bireysel olarak…

BİRLİKTE BAŞARMALIYIZ   Küresel anlamda yaşanan salgın malum. Ben hekim değilim, biyolog ya da kimyager de o nedenle hastalık ve virüs konusun da ahkam kesemem. Benim dikkatinizi çekmek istediğim birkaç husus var. Hijyen ve Sosyal Mesafe. Hijyen içinde aslında öneriler basit ve bizimde sürekli olarak uyguladığımız kurallar: Elleri sabunla yıkmak. Burada dikkat edilmesi gereken hijyeni…

ÇANAKKALE     Birinci Dünya Savaşını ve bir tarihin ve talihin nasıl değiştiğini anlatabilmek ve daha önemlisi bunu anlamak için Çanakkale’ye gidip görmek ve o anları hissetmek gerekir. O apayrı bir hava. Tarihi severim ama tarihçi değilim o nedenle burada naçizane anlatmak istediğim Çanakkale ve şehitlikleri görüp yaşadıklarım ve hissettiğim duyguyu paylaşmak. Her zaman gurur…

Ümit Yaşar Oğuzcan Şiirleriyle, Besteleriyle Anıldı Tarsus doğumlu ünlü şairimiz Ümit Yaşar Oğuzcan, 35. Ölüm yıl dönümünde anıldı. Mersin Yazarlar Derneği ile Akdeniz Belediyesi’nin işbirliğinde organize edilen anma etkinliği Akdeniz Belediyesi Meclis toplantı salonunda yapıldı. Şiir ve edebiyat dostları Ümit Yaşar Oğuzcan Anma etkinliğinde buluştu. Çanakkale’de, Adıyaman’dan, Antalya’dan, Mersin merkezden ve Mersin’in ilçelerinden gelen şairler,…

Hep çocukluğumuz gelirdi aklımıza, nostalji günler ve sokaklarında koştuğumuz, yakar top oynadığımız, soğukta futbol maçları yaptığımız sokaklar ve mahalleler. Sonra büyüdük, sanki bizlerle beraber mahallerde büyüdü, sayısı arttı   kent büyüdü. Belki de şanslı nesillerdendik mahallede yaşama anlamında. Ama hayat bir şekilde su misali akıp gidiyordu. Çocukluk, gençlik, orta yaş derken ilerleyen yaş ve gittikçe büyüyen…

TİFLİS’ DEN-2   Tiflis de Devlet Üniversitesi ve Enstitü’de yaptığım çalışma da artan zamanda ve gözlerimde ; İlk defa gittiğim bir ülke olması ve belediye de çalışmam nedeniyle en çok Belediye çalışmaları ve faaliyetlerine dikkat etmek istiyordum. Başkent Tiflis aynı zamanda ülkenin en büyük şehri. Çok eski bir tarihe sahip. Bununla birlikte şehir merkezinde tarihi…

Şiir Tadında Bir Mersin   Toplumumuzun en güzel özelliklerinden biri de “tasada, kıvançta bir araya” gelmedir. Şiir, insanın en sade en içten hislerini kaleme döktüğü düşüncedir. Ali TURAN hocamız “şiiri anlatan şiir“nde de yazdığı gibi “şiiri” birkaç sözle anlatamayacak kadar güzeldir. Hep üzerinde durduğum bir konu da “Kardeşlik Şehri. Mersin” . Kardeşlik şehri dememin en…

Mersin denince akla; “ Güneyin İncisi”, “Yeryüzü cenneti” evet daha bir çok güzelliklere sahip bir kent gelir. Herkes için  bir çok güzellikler ve anlamlar ifade eden gerçek bir yeryüzü cenneti olan Mersin, Benim için de çok çok ayrı güzelliklere ve sevdalara sahip. Doğduğum, sokaklarında top oynayıp, gezdiğim ve her karışına terimi döktüğüm bir kent. Acıları, mutlulukları yaşadığım bir…

AĞAÇ ANA Geçen gün bir arkadaşımın gönderdiği bir resim beni çok etkiledi. Öyle ki, “Annelere “ sahip çıkılmasının çok güzel bir örneğiydi adeta. Bir ağaç,kendi içinden, tohumundan çıkan veya kuşların,rüzgarın getirip kucağına bıraktığı bir tohumdan olan bir fideyi adeta kucaklamış gibiydi. Özellikle bizim toplumumuzda “Ana/Anne” bizim için çok önemli. Bu ağaç adeta anne şefkatini resmediyordu….

YAZMALI MI? YAZMAMALI MI?   Geçtiğimiz aylarda yaşadığımız müessif olay ve sonrası yaşadıklarımız neticesinde yazıp, yazmama konusunda çok kararsız kaldım. Düşündüklerimi yazıya dökmek  daha doğrusu eleştiriler, haklılığımıza rağmen ağır gelebilirdi. Ama yazmamak da çare mi? Değil elbette. Görülmesi, anlaşılması gerekirdi. Mücadele etmeli. Yanlışların yanlış olduğu, eksiklerin neler olduğu anlatılmalı. Peki kim anlatacak? Ben, sen, O….

  Bal arısı dendiğinden doğal olarak bize “çalışkanlığı” çağrıştırır. Bu tanımlamayı kabul etmeyecek yoktur diyebiliriz. Elbette arının çalışkanlığı tartışılmaz. Şimdi bu çok çalışkan canlı ile “yönetici” arasında bağ kurmaya çalışalım. Daha doğru bir ifadeyle yönetici bir “bal arısını” nasıl ve hangi yönleriyle örnek almalıdır. Yönetici olmak, yönetmek aynı zamanda gözetmeyi de gerektirir. Biz dönelim bal…

TARIM KENTİ “ MERSİN” Ülkemiz de narenciye denince akla ilk gelen şehir olan Mersin. Çukurova’nın ikinci büyük şehri olan Mersin,  büyüme ve gelişmesinin bölgeye pamuk ekimi ve pamuk ekimiyle birlikte ,iskeleler kurulmasıyla daha da arttığı tarihsel bir gerçektir. Tarım ve limanda ki gelişmeyle birlikte Mersin’e Osmanlı İmparatorluğu’nun farklı bölgelerinden göçler olmuş, şehrin büyümesiyle birlikte bu…

Yaklaşık 3 aydır gazetelerde naçizane yazmış olduğum yazılarımda, toplumumuzun en büyük eksikliğinin “ kaynaşma” olduğunu, ortak tasa ve kıvanç da bir araya gelmenin, aynı düşünceleri hissetmenin gitgide azaldığını gözlemlediğimi ve bunun da bir önce yapılması gerektiğini işlemeye çalıştım. Bununda aslında şehirleşme ve akabinde gelen hızlı teknoloji çağı. Kentlilik, hemşehri olma her ne kadar Belediye Kanunu’nun…

Dinimizin ilk emri “Oku”, Peygamber Efendimizin Hadisi Şeriflerinden biri de “İlim Çin’de olsa bile öğreniniz”, Hz.Ali (r.a.) Efendimizin “ Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum “ sözü, Cumhuriyetimizin kurucusu ve Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “ Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır “ sözü ile birlikte “ Dünyanın her tarafında öğretmenler, toplumun en…

Simit ve Simitçilik

Bu , Mersin İstikbal Gazetesi’nde 100. yazım. Hani “Dalya”  derler ya.   Bu yazımı, mevzuat konulu yazmayı düşünüyorum. Fakat Bu hafta içerisinde iki mesai arkadaşımla bir simit fırını sahibine iade-i ziyarette bulunmaya gitmiş olmam fikrimi değiştirdi. Biraz duygulandım ,biraz mutlu oldum, biraz da gururlandım tabi ki. Çocukluğumu hatırladım bir an. Yaz tatillerinde ağabeyimle sabah ezanıyla kalkar…

Page 1 of 21 2