3 Ocak 1922 günü Mersin’in Kurtuluş Günüdür.

Mersin, Kurtuluş Savaşında Önemli bir yere sahiptir. Şöyle ki;

Mustafa Kemal Paşa, 5 Kasım 1918 de Mersin’e gelerek 23. Tümen Komutanı Albay Bahaeddin bey’in misafiri olmuş, geceyi bugün Karamancıların mülkÜ ulan evin deniz kıyısındaki odasında geçirmişti.
Geç vakte kadar buradaki konuşmalarında da durumun kötüye gitmekte olduğunu anlatmış ve alınacak tedbirler Üzerinde durmuştu. Bu arada Mutasarrıfı (şimdiki anlamda Vali) ve, Jandarma Bölük Yüzbaşı Talat bey’i çağırtmış, karakollar, miktarları ve silahları hakkında bilgi aldıktan sonra Silifke sınırları ve Toros eteklerinde karakolların artırılmasını, depodaki yeni silahların bol cephane ile dağ köylerine dağıtılmasını tavsiye etmişti. Paşa’nın bu isteği üzerine, Yüzbaşı Talat bey seyyar Jandarma Müfrezesi Komutanı Arslanköylü Hüsnü (Yıldırım rahmetli) vasıtasile dağ köylerine silah ve cephane dağıtmıştır(Kaynak https://www.yumuktepe.com/kurtulus-savasinda-icel-ikinci-bolum/

27 Aralık 1921 de Tarsus’u telim alan Muhittin Paşa komutasındaki askeri heyet, 2 Ocak 1922 günü akşam saatlerinde Karacailyas istasyonunda kamp kurarak gecelemişlerdir.
3 Ocak 1922 tarihinde saat 10 civarında Mersine ulaşarak, Gözne’den gelecek heyeti beklemeye başlamışlardır.
Aynı gün;Gözne’de çalışmalarını yürüten Mersin Kaymakamı Hacı Bey (Hacı Ömer Kutay) ve Müdafai Hukuk Heyeti Üyeleri ile batı cephesine gitmeyen ve güvenliği sağlamakla görevli Jandarma birliği ; Gözne,Musalı,Çelebili,İçme,Camili ve Arpaç köyü güzargahını takiben Hristiyan Köyünde (Bugün Tozkoparan ve Osmaniye mahalleleri) bulunan kuyu çevresinde toplanmış ( Bugün anıt olan yer) ve kuvayi milliye caddesi,hastane ve Kuruçeşme yolu ile istasyona gelmiş ve askeri heyetle buluşarak birlikte, urasy caddesini takiben vilayet konağına gelinmiştir.
Vilayet konağında,askeri idare Muhittin Paşa, sivil idare kaymakam Hacı bey (Hacı Ömer Kutay), belediyede Ahmet Hoca tarafın devir alınmıştır.
Vilayet konağında asılı bulunan Fransız bayrağı; askeri heyette görevli olarak bulunan Sağ Cenah Mıntıka komutanı Yarbay Şemsettin bey tarafından indirilerek,yerine Türk bayrağı çekilmiştir.
Mersinde bulunan Fransız misyonu da Gümrük iskelesinden gemilere binerek şehri terk etmişlerdir.
İşgalin acısını unutmayan Mersin halkı bu kurtuluşu coşkuyla kutlamaya başlamıştır.
Kurtuluş bayramlarında; kurtuluş savaşına katılmış çeteler, ve halk,köylerin uzaklığına göre bir gün önceden Mersin’e gelerek Osmaniye mahallesindeki kuyunun (Şimdi anıt) etrafında toplanmaya başlarlar ve burada belediye görevlileri tarafından karşılanırlar,konaklayacak yerleri olamayanlar için konaklama yerleri ayarlanırdı.
Gelen çeteler, köylerini belirtir flama ve köy bayrağı ( bu bayrak köy tüzel kişiliğine ait olup düğünlerde; düğün evine çekilen bayraktır) ile davul zurnayla birlikte gelirdi.
İlk gelen köy, kendisinden sonra gelen köyü,davul zurna eşliğinde, bayrak karşılama töreni ile karşılar, sonradan gelen köylerde ,kendilerinde önce gelen köyler tarafından aynı şekilde karşılanırdı.
Akşam yakılan ateş etrafında sin sin ve cirit oynanır,halay çekilirdi
Sabah namazından sonra çeteler, müfrezelerinin flaması altında toplanır,sağ olan müfreze komutanları ile vefat etmiş müfreze komutanlarının çocukları mutlaka müfrezelerin önünde hazır bulunur ve yürüyüşe önderlik ederlerdi.Bu müfrezelerin süvarileri önde,piyadeler arkada olmak üzere hareket ederlerdi.
Mersinde bulunan çetelerin hazırlıkları ise bir hafta önceden başlar,savaşta giyilen kıyafetler sandıktan çıkartılıp havalandırılır, köylerden temin edilen atlar evlerin önünde bekletilirdi.Bazı çeteler bir hafta on gün önceden traş olmaz sakal bırakırlardı.
Bayram günü buluşma yerine giden çetelerin neşeleri ile atların nal sesleri birbirine karışırdı.
Bu arada bir hafta önceden, belediye ve kuruluşlar tarafından , şehrin çeşitli yerlerine zafer takları kurulurdu.
Sabah namazından sonra,meydanda toplanan çeteler,kurban kesimi ve yapılan dua sonrası tören komutanı önderliğinde, bu komutan genelde Osman Muzaffer Koçaşoğlu veya Ali Rıza Bozkurt olurdu,davul zurna eşliğinde Kuvayi Milliye caddesi (hastane) güzergahı ile Kuruçeşmeye gelindiğinde protokol tarafından karşılanır,kesilen kurbandan sonra önde bando,arkada sırasıyla çeteler, murt dalları ile süslenmiş faytonlarda müdafai hukuk heyeti üyeleri ile yürüyemez durumda çeteler ve protokol kuvai milliye caddesi ve istiklal caddesini takiben istasyona gelinirdi.
İstasyonda trenle gelen temsili askeri birlik karşılanır,belediye başkanı şehrin anahtarını tören komutanına teslim eder ve kortej Uray caddesini takiben vilayet önüne gelerek, tören komutanını göndere Türk bayrağını çekmesi ve şehir adına verilen hediyeleri kabulünden sonra,uray caddesini takiben cumhuriyet meydanına varılırdı.
Cumhuriyet meydanında,okullar,askeri birlik,kuruluşlar ve halkın bayramı kutlandıktan sonra; şehir adına Mersin belediye başkanı ile Mücahit ve Gaziler adına bir konuşma yapıldıktan sonra resmi geçit başlar,bu resmi geçitte çeteler,askeri birlikler,okullar haricinde meslek kuruluşları açık at arabalarının veya kamyonların üzerinde mesleki çalışmalarını simgeleyen figürler eşliğinde katılır en sonda Mersin halkı mutlaka katılırdı (Kaynak https://www.yumuktepe.com/mersinde-kaybolan-bayramlar-irfan-tumer/

Bu gelenek ve Kurtuluş Bayramı coşkusu şimdilerde Toroslar Belediyesi tarafından yaşatılıyor.

https://toroslar-bld.gov.tr/haber/1585

Her yıl görkemli bir şekilde yapılan kutlamalar. Bu yıl corona önlemleri nedeniyle gerçekleştirilememekte.

Ancak vatandaşlar olarak bizim kurtuluş günü coşkumuz aynı heyecanla devam etmektedir.

Başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere,tüm şehitlerimize, ahirete intikal eden gazilerimize ve tüm geçmişlerimize Rabbim rahmet eylesin. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.

 

Write a comment:

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/erhankaplan/alikaplan.net/wp-content/themes/auto-repair/comments.php on line 100

You must be logged in to post a comment.